
Veilige gemeente
Beleid ‘veilige gemeente’
Onze gemeente wil zich laten leiden door het liefdegebod dat Jezus zelf ons heeft gegeven, toen hij zei: ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf’. (Mattheüs 22: 37-39)Wij vinden afspraken over de manier van omgaan met elkaar belangrijk, omdat alle leden zich prettig en veilig moet kunnen voelen. Dit kan alleen als je elkaar in je waarde laat en elkaar met respect behandelt. Dit betekent dat wij in onze kerkelijke gemeente alle vormen van ongelijkwaardig behandelen zoals, pesten, machtsmisbruik, discriminerende, racistische, seksistische of (seksueel) intimiderende gedragingen of opmerkingen, of het hiertoe aanzetten, ontoelaatbaar vinden.
We waarderen het als mensen de taken binnen de gemeente en het jeugdwerk een warm hart toedragen en hieraan hun bijdrage willen leveren. Bij alle activiteiten/bezoekwerk e.d. staat het welzijn en de veiligheid van de gehele gemeente – baby tot (kwetsbare) oudere – voorop.
Het beleid ‘veilige gemeente’ omvat het volgende:
Wij maken en houden gemeente-breed het thema ‘Veilige gemeente’ bespreekbaar. Het onderwerp is bekend bij de kerkenraad, wijkcontactpersonen en alle commissies en clubs die te maken hebben met kinderen en jongeren.
- We hanteren een gedragscode die geldt voor alle vrijwilligers en beroepskrachten in de kerkenraad, wijkcontactpersonen en in alle commissies en clubs die te maken hebben met kinderen en jongeren. Hen wordt gevraagd deze na te leven en ter bevestiging daarvan deze te ondertekenen. Het is namelijk belangrijk dat deze vrijwilligers en beroepskrachten in hun gedrag rekening houden met wat wenselijk en toelaatbaar is en dat ze zich bewust zijn van de kaders waarbinnen het jeugd- en pastorale werk plaats moet vinden. In de gedragscode staat wat van vrijwilligers en beroepskrachten verwacht wordt. Deze gedragscode is opgesteld ter bescherming van alle leden van de kerk en dus ook ter bescherming van de vrijwilligers zelf. Het is een officieel document dat door vrijwilligers en beroepskracht bij de start van hun werk ondertekend wordt. De scriba en de jeugdouderling bewaken dit en de scriba zorgt voor archivering.
- We stellen een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) verplicht voor alle vrijwilligers en beroepskrachten in de kerkenraad, wijkcontactpersonen, en in alle commissies en clubs die te maken hebben kinderen en jongeren. De scriba en de jeugdouderling bewaken dit en de scriba zorgt voor de aanvragen en archivering van deze digitale verklaringen. Voor incidentele inzet van (jeugd)medewerkers, zoals bijvoorbeeld het jeugdkamp, wordt aan de begeleiders gevraagd de gedragscode te ondertekenen.
- Binnen de Gereformeerde Ichthus kerk zijn 2 vertrouwenspersonen aangesteld.
- Bij (verdenking van) seksueel en ander grensoverschrijdend gedrag wordt het meldprotocol gevolgd, dat is opgesteld door de Protestantse Kerk Nederland.
- Het protocol ‘veilige gemeente’ en de contactgegevens van de vertrouwenspersonen zijn terug te vinden op de website.
- Bij de organisatie van activiteiten en bijeenkomsten van kinderen/jongeren proberen wij zoveel mogelijk het 4-ogenprincipte te hanteren. Dat wil zeggen dat bij activiteiten met kinderen/jongeren altijd meer dan 1 volwassen begeleider aanwezig is.
terug